1. ÖSD’mi, yoksa Goethe’mi kolay?
Sorunun cevabı, aldığınız eğitim, hazırlanma şekli, eğitim durumu vb. faktörlere göre değişkenlik gösterir. Sadece internet üzerinden bireysel çalışan kişiler “genelde” her iki sınavda da zorlanmaktadır. Buna kıyasla eğitmen eşliğinde, grup veya özel ders almış kişiler “genelde” iki sınavda da daha az zorlanmaktadır. Bunun yanında, ÖSD sözlü sınavında, soruların sınavdan on dakika önce öğrenciye verilip ön hazırlık yapılabilmesi, ön hazırlık esnasında not alınabilmesi ve bu notların sınav esnasında yardım olarak kullanılabilmesinden dolayı, sözlü sınav “daha rahat” geçmektedir. Ayrıca ÖSD sınavını 100 üzerinden 50 puan ile kazanabilmektesiniz. Bu bilgiler ve yazma ve konuşma bölümlerinin değerlendirme kriterlerine puanlama detaylarından bakabilirsiniz.
2. Goethe sınavına hazırlanan bir kişi ÖSD sınavına katılabilir mi?
A1 Seviyesinde Almanca bilgisine sahipseniz, hem ÖSD sınavına hem de Goethe sınavına katılabilirsiniz.
3. ÖSD sınavları ne sıklıkla yapılmaktadır?
ÖSD sınavları ASM’de İstanbul, İzmir ve Bursa’da düzenli olarak yapılmaktadır. Sınav takviminde tarihleri görebilirsiniz.
4. ÖSD sınavına kaydımı nasıl yaptırabilirim?
Sitemizdeki Sınav Kayıt Formu‘nu doldurursanız, belirttiğiniz e-posta adresine katılım için gerekli belgelerin bulunduğu bir PDF dosyası gönderilecektir. Katılım belgeleri tarafımıza eksiksiz bir şekilde gönderildiğinde, belgeler incelenip tarafınıza onay e-postası gönderilecektir.
4a. Bana kayıt e-postası gelmedi, ne yapabilirim?
Gelen kutunuzun dolu olup olmadığını kontrol edebilir, veya spam/junk klasörüne bakabilirsiniz. Formu doldururken e-posta adresinizi hatalı yazmanız durumunda da, e-posta size ulaşamamaktadır.
5. Telefon yoluyla kayıt olabilir miyim?
Hayır, telefon yoluyla kayıt yapılamıyor. Kaydınızı e-posta üzerinden yaptırmalısınız.
6. ÖSD sınavı saat kaçta başlıyor?
Sınava kaydını yaptırmış olan kişilere sınav gününden bir gün önce SMS yoluyla sınav saati bildirilmektedir.
7. Sınav günü yanımızda hangi belgeleri getirmeliyim?
Sınava gelirken yanınızda mutlaka yeni nüfus cüzdanınızı, pasaportunuzu veya ehliyetinizi, bu belgelerin fotokopilerini ve sınav tarihinden en geç 2 hafta öncesinde çekilmiş bir adet güncel vesikalık fotoğrafınızı getirmelisiniz.
8. Yeni kimliğim yoksa sınava katılabilir miyim?
Eski kimlik ile sınava katılamazsınız. Sadece yeni kimlik ile sınava girebilirsiniz.
9. Pasaportum yoksa ne yapabilirim?
En kısa sürede pasaport için gerekli mercilere başvurmanızı tavsiye ederiz. Başvurma şansınız yoksa, ehliyetiniz ile kayıt olabilirsiniz.
10. Sahtecilik cezası nedir?
Sınavda sahtecilik yapmanız halinde (yazılı veya sözlü kopya çekme veya kopya verme, sınav içeriğini bir kağıda, masaya, elinize not alma, sınavın içeriğini yayma) ÖSD ana merkezine bildirilir, ve duruma göre ÖSD sınavlarından en az üç ay ve en fazla sınırsız süre men edilirsiniz.
10a. Ceza süresi bittikten sonra, herhangi bir ÖSD merkezinde tekrar sınava katılabilir miyim?
Evet, katılabilirsiniz. Fakat duruma göre sınav merkezlerinin aday kabul etmeme hakkı bulunmaktadır.
11. Kopya çekmenin cezası nedir?
Kopya çektiğiniz ya da çekilmesine müsaade etmeniz halinde hem çekenin kağıdı hem de kopya çekilmesine müsaade eden kişinin kağıdı alınır, işlem yapıldıktan sonra ÖSD merkezine bildirilir ve ÖSD sınavlarından en az üç ay men edilirsiniz.
12. A1 sınavı yazılı bölümleri kaç dakika sürmekte?
Sınav, okuma kısmıyla başlar, süresi 25 dakikadır, dinleme bölümüyle devam eder, süresi yaklaşık 12 dakikadır. Son olarak yazma kısmıyla bitirilir, süresi 20 dakikadır. Tüm yazılı bölümlerin toplamı ortalama 60 dakikadır.
13. Yazılı kısmın tüm bölümlerini en sonunda kontrol edebilir miyim?
Her bölüm için ayrı ayrı kontrol süresi verildiğinden ve kalan süreler gözetmenler tarafından bildirildiğinden, biten bölümün kontrolünü, başka bir bölüme geçilmesi durumunda yapamazsınız.
14. Sınavda tükenmez kalem zorunlu mu?
Evet, sınavda tükenmez kalem zorunludur ve temini sınav merkezi tarafından sağlanmaktadır.
15. Yanlış verdiğim cevabı nasıl düzeltebilirim?
Yazılı sınav başlangıcında sınav yetkilileri tarafından yanlış cevapların nasıl düzeltilmesi gerektiği anlatılmakta ve düzeltme yöntemleri tahtada gösterilmektedir.
16. E-posta (mektup) bölümünde yanlış cümlenin üzerini çizebilir miyim?
Evet, mektup bölümünde yanlış cümlenin üzerini çizip yanına, altına veya üstüne yazmak istediğiniz cümleyi yazabilirsiniz. Aynısı kelimeler, harfler ve noktalama işaretleri için de geçerlidir.
17. ÖSD A1 sözlü sınavı ne kadar sürmektedir?
Adaylar sözlü sınava tek tek girmektedir ve saatler, sınav günü dış kapıya asılan listede bulunmaktadır. Listede belirtilen saatten beş dakika önce sınav yerinde olmanızı rica ederiz. Sınava hazırlanma kısmı on dakika, sınav ise beş ile on dakika arası sürmektedir.
18. Sözlü sınavda yanımda neler olmalı?
Kimliğiniz, ve yazılı sınavda size verilen kaleminiz mutlaka yanınızda olmalıdır. Sadece sözlü sınavına girecek adaylara sınav merkezi kalem vermektedir.
19. Cep telefonu ile sınava katılabilir miyim?
Hayır, cep telefonunuz kapalı olsa bile hem yazılı hem de sözlü sınava katılamazsınız. Her iki sınav başlamadan önce kişisel eşyalarınızı, telefonlarınızı ve diğer elektronik eşyalarınızı (araba anahtarı, dijital, analog ve akıllı kol saati, tablet, dizüstü bilgisayar, bluetooth kulaklık, akıllı bileklik vb.) kapalı (uçak modu veya sessiz modda değil) bir şekilde teslim etmelisiniz. Sınav bitiminden sonra eşyalarınızı teslim alabilirsiniz.
20. Sınav sonuçları ne zaman açıklanmaktadır?
Sınav sonuçları bir ay içinde açıklanmaktadır. Yoğunluğa göre bir ayı bir veya iki gün geçebilmektedir.
21. Sınav sonuçlarımı nasıl öğrenebilirim?
Sınav sonuçlarınız elimize geçtiğinde, tarafınıza e-posta yoluyla sınav sonuç belgeniz yollanmaktadır.
22. Sınav sonuçlarımı başka biri öğrenebilir mi?
Hayır. Sınav sonuçlarını sadece sınava katılan kişi öğrenebilir.
23. Sınavı geçen kişilere sertifika ne zaman ulaşır?
Sınavı geçen kişilere sertifikalar, sonuçların belli olmasından yaklaşık bir hafta sonra adresine karşı ödemeli kargo olarak gönderilir, veya pasaportunuzu göstererek Bursa’da ki sınav merkezimizden elden teslim alabilirsiniz. Sertifikalar sınav merkezine geldiğinde, sizinle adres teyidi için e-posta yoluyla iletişime geçiyoruz.
24. Sertifikamı daha erken alabilir miyim?
Hayır, sertifikanız yurt dışından geldiği için tarafımıza ulaştıktan sonra adresinize karşı ödemeli kargo olarak gönderilir.
25. Orijinal sertifikaya aslı gibidir damgası basılır mı?
Hayır, sertifika bir diploma olduğundan sadece bir adet verilir. Kaybolması veya çalınması durumunda, polis tutanağı ile ücret karşılığı yenisi verilmektedir.
26. Birden fazla sertifikaya ihtiyacım varsa ne yapabilirim?
Orijinal sertifikanızın fotokopisini noterden onaylatabilirsiniz.
27. Kargo elime ulaşmadı, ne yapabilirim?
Sertifikalar, Yurtiçi Kargo Bursa Gazcılar şubesinden dağıtıma çıkmaktadır. Sertifikanız tarafınızdan teslim alınmadığı zaman Bursa merkezine döner ve sizinle tekrar gönderim ile alakalı olarak iletişime geçeriz. Kargo şirketi veya alıcı tarafından oluşan gecikme, kaybolma, hasar durumlarından ASM sorumlu tutulmaz.
28. Orijinal sertifikamı kaybedersem, ne yapmalıyım?
Öncelikle polis tutanağı tutturmalı ve bu tutanak ile birlikte sınava girdiğiniz merkeze başvurmalısınız.
29. Duplikat (kopya) sertifika aşamaları nelerdir?
Polis tutanağınızla birlikte başvuru yaptığınızda size iletilecek dilekçeyi imzalayıp, size bildirilen tüm masrafları karşılamanızdan sonra duplikat sertifika için ÖSD ana merkezine iletişime geçip, sertifikanız geldiğinde size e-posta yoluyla iletişime geçiyoruz.
30. Duplikat sertifika ne zaman Gelir?
Yaklaşık onbeş (15) iş günü içerisinde Bursa merkezimize ulaşmaktadır.
31. Teslim alınmayan sertifikalar ne olur?
Sahibi sertifikayı teslim almadıysa, sınava girdiği sınav merkezi sertifikayı altı ay saklar, altı ay sonra ÖSD ana merkezine geri gönderilir.
32. Sertifikaların geçerlilik süreleri nedir?
Aile birleşimi vizesine başvurduysanız, ÖSD A1 Almanca dil sertifikasının konsolosluk nezdinde geçerliliği 12 aydır. 12 ay sonrası yapılan başvurularda konsolosluk yeniden sınava girmenizi isteyebilir.
33. Sertifikam var, buna rağmen konsolosluk vizemi reddetti, ne yapabilirim?
Konsolosluklar sertifikanız olsa bile bazı durumlarda ret cevabı verebilir. Bazı durumlarda başka belge isteme hakkını da saklı tutabilir. Bu durumda konsolosluk yetkilileriyle iletişime geçerseniz izlemeniz gereken yolları size bildireceklerdir.
34. Sınav merkezlerinin vize işlemlerinde bir yardımı olabilir mi?
Hayır. Sınav merkezleri sadece sınavı yapmakla ve geçerli puanı alan kişilere sertifikayı vermekle yükümlüdür. Vize konusunda son kararı her zaman ilgili konsolosluklar verir.
35. Üniversiteye başvurularda hangi seviyedeki sınava girmem gerekiyor?
Avusturya üniversitelerine kayıt için A2 düzeyde sınava katılmanız gereklidir. Alman üniversitelerinde okumak isteyen öğrencilere eğitim vizesi genelde en az B1 düzeyde sertifika ile verilmektedir.
36. Hangi Durumlarda A1 düzeyde sertifika ile üniversite vizesi alabilirim?
Bu, Alman konsolosluklarının yetkisinde olan bir konudur.
37. Sınav tarihinden kaç gün önce kayıt olmalıyım?
Kontenjanlar yoğunluktan dolayı erkenden dolabildiği için, sınav tarihinden mümkün olabildiğince erken kayıt yaptırmanızı tavsiye ederiz. Sınav kontenjanı dolmadığı sürece, sınavdan iki gün öncesine kadar evraklarınızı eksiksiz bir şekilde yollayıp kaydolabilirsiniz.
38. Geçtiğim modülden yeniden sınava katılmam gerekiyor mu?
Hayır. A1, A2 ve B2 seviyeleri yazılı ve sözlü olarak geçilebiliyor. Eğer bu seviyelerden birisinde yazılı veya sözlü bölümü geçmişseniz, sertifikanızın basım tarihinden itibaren bir yıl o bölümden sınava girmenize gerek yoktur.
39. B1 sınavının modüllerinin bazılarını Goethe’de geçtim, kaldığım bölümlere ÖSD’de katılabilir miyim?
Evet. B1 seviyesinin sınavında Goethe-ÖSD ortaktır. Eksik modülleri karşılıklı tamamlayabilirsiniz.
40. Modül sınavlarına farklı merkezlerde katılabilir miyim?
Evet. Fakat, tek sertifika almak istiyorsanız, tüm modülleri aynı sınav merkezinde geçmeniz gerekir. Modülleri farklı sınav merkezlerinde girdiğinizde tek sertifika yerine, modüllerin sertifikaları ayrı ayrı gelir.
41. Yazılı bölümlerin birinden kaldım, yazılı bölümlerin hepsine yeniden girmem gerekir mi?
Evet. B1 dışındaki seviye sınavlarında okuma-dinleme-yazma bölümleri yazılı olarak (tek parça) kabul edilmektedir ve bu nedenle hepsine yeniden katılmanız gerekir.
42. Sözlü bölümden geçtim, yeniden sözlüye girmek zorunda mıyım?
Hayır. Sözlü bölümden geçtiyseniz, sertifikanızın basım tarihinden itibaren bir yıl boyunca girmenize gerek yoktur. Yazılı sınava katılmalısınız.
43. İstediğim tarihte sınava katılabilir miyim?
İnternet sitemizdeki sınav takviminde kontenjanı uygun olan bütün sınavlara kayıt olabilirsiniz.
44. Sınav tekrarı yaparsam, yeniden sınav ücreti ödemeli miyim?
Evet, sınav ücreti her yeni sınav kaydında ödenmesi gerekir.
45. Sınava katılamadım ücret iadesi yapılır mı?
Sınav gününde sınavın yapıldığı sınav merkezine gelmediğiniz taktirde, ücret iadesi hiçbir şart altında mümkün değildir.
46. Sınavımı erteleyebilir miyim?
Sınavınızı sınav tarihinden bir hafta önce geçerli bir sebep ile (heyet raporu vb. bir belge eşliğinde) bir defa, erteleyebilirsiniz. Sınavınızı erteledikten sonraki süreçte, kayıt iptali ve ücret iadesi yapılamamaktadır. Sınav haftasında sınav erteleme hiçbir şart altında (sağlık sorunu vb.) mümkün değildir.
47. Sınav kaydımı iptal ettirmek istiyorum, nasıl yapabilirim?
Sınav kaydınızı sınav haftasından bir hafta öncesine kadar iptal edebilirsiniz. Sınav haftasında sınav iptali hiçbir şart altında (sağlık sorunu vb.) mümkün değildir.
Sınav kaydınızı iptal etmek istiyorsanız, sizinle iletişime geçtiğimiz E-Posta adresine bunu belirtmeniz gerekir. Kaydınızı sınav haftasından bir hafta öncesine kadar iptal etmek istediğiniz taktirde sınav ücreti, % 30 işlem ücreti kesilerek, E-Postada belirttiğiniz IBAN’a aynı hafta içinde iade edilmektedir. (Cuma günleri geç saatte yapılan iptal için iade, ertesi hafta yapılmaktadır.)
48. Sınav sonuçlarını daha erken öğrenebilir miyim?
Evet. ÖSD’nin hızlı değerlendirme (Expressbewertung) sistemi mevcut. Sınav ücretinden bağımsız olarak, ek bir ücret ile sınav sonuçlarının açıklanma süresi yarıya inmektedir. Bunun için sınav kaydınız onaylandıktan sonra ve sınav tarihinden en geç on gün önce, kayıt e-posta konuşmasında bildirimde bulunmalısınız. Bildirimde bulunduktan sonra size hızlı değerlendirme ile ilgili bilgilendirme yapıyoruz. Hızlı değerlendirme talebiniz onaylandıktan sonra, talebi başka bir sınav tarihine uygulama, iptal etme ve iadesi hiçbir koşul altında mümkün olmamaktadır. Sınav merkezimizi arayıp daha fazla bilgi alabilirsiniz.